Ti

I valjda se opet zaljubljujem u ideju, a ne u čovjeka, rekoh drugarici sa zamišljenim pogledom u daljinu i prošlost.
Kad bi samo postojala personifikacija ideje. Ne znajući mnogo o tebi, gradim te lagano od djelića svoje želje, onog što jesi, onog što nijesi, a mogao bi biti. Stvaram sliku onoga što jesi u mom oku. Na temeljima tvoje egzistencije u mom univerzumu čvrsto stoji snaga jedne nježnosti. I hrabrost da se nježan ostane uprkos svim nedaćama i životnim bičevima.
U mom pogledu kroz tvoje oči vidim ovaj svijet u prvim jutarnjim zracima, i osjećam spokoj kakav se da osjetiti u smiraju dana. Ti si romantik kad zažmuriš. Osjećaš sve duboko i daješ emociju svim svojim bićem. Ti si mistik u svom naizgled izgubljenom pogledu koji krije radoznalost i ljubav prema životu i cijelom svijetu.
I tvoje ruke… Nježan dodir, a čvrst zagrljaj.
Ti si moja omiljena pjesma koja me istovremeno čini tužnom i srećnom. I moja melanholija.
Ti si cijela vječnost u jednom trenutku, cijeli kosmos u tvojim sjetnim očima i cijeli život u jednom nepredvidivom koraku.
I na kraju, ti nikako ne znaš kako smo mi par. Par koji živi jednim tihim i skromnim životom. Ni ne slutiš kako me svako jutro budiš, daješ snagu i energiju za dnevne obaveze. Ne znaš kako si stalno u mojim mislima, kako mi izmamiš osmjeh na lice, a na kraju dana slušamo muziku, gledamo filmove, idemo u pozorište ili na ples. Ne osjećaš kako nas ugrije koja čaša vina, niti uzbuđenje pred zajednički put. Strano ti je gledanje stranih gradova sa mnom, jer sam ti i ja strankinja.
Ako ti priđem još korak bliže, možda će ova moja ideja o tebi i nama da se sruši usljed snažnog zemljotresa realnosti. Možda tek onda vidim da je sve iluzija, da si pomalo umoran od života. I star. Da te ne raduju sve ove sitnice i da si sve ono što nijesi u mojim očima. Nit po nit kojom sam marljivo sašila ideju o tebi koristeći platno moje mašte možda bi se pokidala ostavivši poderano moje razočarenje. Opet. Ali ja ne znam. Ne vidim sebe tvojim očima. I plašim se da vidim. I jedino što imam je ideja.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: