Vilijam Blejk, Nekonvencionalni genij

Ovaj naslov pomalo zvuči kao pleonazam, ali prosto ne mogu da odolim želji da to na taj način uobličim.

Moram priznati da je moje prvo susrijetanje sa ovim genijem bilo (ipak) u sedmoj umjetnosti. Zanosna Lara Kroft pročitala je čuvene stihove koji su ostavili snažni utisak na mene. Kao što je Miljković pjesnik vatre, za mene je Vilijam Blejk pjesnik slobode.

Videti svet u zrnu peska,
I nebo u divljem cvatu,
Držati beskraj na dlanu ruke,
I večnost u jednom satu.

To see a World in a Grain of Sand
And a Heaven in a Wild Flower
Hold Infinity in the palm of your hand
And Eternity in an hour

Uz https://pulse.rs/vilijam-blejk-duh-koji-hoda/ nema mnogo da se doda. Fascinantno mi je kako je on kao svestrani umjetnik uticao na mnoge druge umjetnike, mahom muzičare. Njegovo viđenje života očito je velika inspiracija i vjekovima kasnije.
Pomalo prorok, pomalo ludak, pomalo divlje dijete, Blejk je uticao i ostavio traga na pop kulturu – Pati Smit, Bob Dilan, Alen Ginzberg, Džon Lenon, a u najvećoj mjeri uticao je na vječitog buntovnika, Džima Morisona (obavezno pročitati fenomenalnu analizu Zorana Paunovića u Pulse magazinu). Njegovog rada i stvaralaštva dotakli su se i U2, Led Zeppelin, Robert Plant, Iron Maiden, Joy Division.

Osim uticaja na muziku, Blejkova poezija i slikarstvo uticali su i na pisce poput Tomasa Harisa (u knjizi Crveni zmaj) i Getea (Faust), te Trejsi Ševalije (Plameni sjaj), Oldus Hakslija (Vrata percepcije).

U sedmoj umjetnosti njegov uticaj se osjeća i kod Džima Džarmuša (Mrtav čovjek), Martina Skorsezea (Ulice zla, eng. Mean Streets), Ridli Skota (Istrebljivač, eng. Blade Runner), sestre Vačovski (V for Vendetta, izvorno strip Alana Mora).

Engleski romantičar za života ostavio je dovoljno izdatka umjetnosti da se o njemu raspreda i danas, a njegovih poklonika je nebrojeno.

Za neku ozbiljniju studiju, potrebno je više vremena. Svakako ostaje mnogo prostora za razmišljanje. Nadam se da sam nekog podstakla na istraživanje.

U jednoj studiji se vuče paralela između Ničea, Blejka i Getea. Ukoliko do iste dođem, ide novi tekst.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: